måndag 17 december 2012

JAG GJORDE DET!

Tomtetåget 2012 - 40 km löpning från Jönköping till Gränna

Framme i Gränna efter 4 timmar och 22 minuter löpning .

För några år sedan lästa jag i Jönköpings Posten om några tokstollar, som fått för sig att springa mer än ett maraton, Från Jönköping ut till Visingsö.
Vad jag tänkte då?

- Herre GUUUD! De kan ju inte vara riktigt kloka. 

- Från Jönköping till Gränna och sedan färjan över och så en bit till på Öa. 

- Hur tokig får man bli?


Nu, bara ett par år senare, står jag alltså själv här på Jönköpings Station för att hänga på Susanne och Miranda och dessa fullkomligt galna människor. Vi är utklädda till tomtar, tärnor, renar och till och med en och annan till julgran, och vi är här för att delta i årets Tomtetåg. Ett helt galet, fantastiskt roligt men OJ så jobbigt löpevent

Vi ska alltså springa i snöglopp Från stationen i Jönköping, via Östra Storgatan, Vätterstranden, Rosenlund, Huskvarna och sedan "gamla riksettan" ut hela vägen till Gränna.
Några ska över till Visingsö, några har bestämt sig för att springa till Café Kackel vid Landsjön. För mig var den första tanken att "Till Café Kackel är ju inget problem. Det är ju bara 18 km", men så satte han sig där på axeln... han som säger att "Inte ska du väll nöja dig med det. Klart du ska hela vägen till Gränna", så så fick det bli. Jag som aldrig sprungit så långt någon gång, bestämde mig alltså att Gränna, det är målet!
Någon stans där inne i Tomteyran är jag. (Foto från Susannes blogg)

Jag får nog skylla detta lite tokiga beslut på höstens löparskola på Friskis & Svettis, där vi fått inspiration och coachning och framför allt sprungit tillsammans och haft himla kul. Inte bara jag utan några till från löparskolan bestämde oss för att dels haka på och springa och dels peppa varandra, så vi skulle ta oss till Gränna, så ett stort tack, bland annat till Åsa och Peter för gott sällskap.
Att springa tillsammans med en massa kul och trevliga människor. Springa och småprata om allt och inget, samtidigt som kilometer läggs till kilometer kan faktiskt vara himla trevligt.

Efter första energistoppet, efter ca 10 km, med lite vätska och nötter och en förhoppning om att det nu skulle vara slut på snömodden tittade faktiskt till och med solen fram. Nästa mål hägrade och då var det Kaffe och en macka och torra kläder vi alla såg framför oss.
Som jag tänkt så gick de 18 kilometerna ut till kackel riktigt bra. benen kändes bra, humöret på topp och massa trevligt sällskap.
Nästa delmål, Ölmastad, 27-28 km... Nu är det dags för Wiberg att sätta distansrekord. Jag som klarat halvmaran 21 km, ska nu upp mot tre mil och sedan ska jag dessutom fortsätta springa en hel mil till. Nu börjar det bli tungt i benen, men efter en energibar och lite vatten i Ölmstad var det bara att inse, att nu va det "pannben" som gällde. Benen började kännas som telefonstolpar och sista milen innehöll några gångpauser och trevigt kämpasällskap av Anders från Habo.
Glasbruket, Gyllene Uttern och så såg vi den... Luftballongen. 
Målet är nära. "Bara" runt tre kilometer kvar
På något sätt kändes det inte oöverstigligt och vi peppade och kämpade tillsammans Anders och jag. Genom Gränna stod en och annan och hejade fram oss och ropade "Bra kämpat, Kom igen nu, bara en enda kilometer kvar...".
Framme vid skylten ner mot hamnen kunde vi ju se målet, men aldrig har det varit så jobbigt att springa ner för en backe.

Men vi fixade det, Jag fixade det, Jag sprang hela vägen från Jönköping till Gränna.
Jag gick visserligen fram till bilen som om jag skitit ner mig och jag var visserligen rejält stel i benen, rumpan och ja för den delen i hela kroppen dagen efter. Hur kan man föresten vara stel i bröstmusklerna av att ha sprungit?

Men på söndagen tog jag mig ur sängen och det kändes helt OK.
Jag var till och med inne på Friskis för att värda mitt skivstångspass, men jag kan lova att det var lätta vikter på stången och försiktiga benböj...

Men som sagt!
JAG SPRANG HELA VÄGEN FRÅN JÖNKÖPING TILL GRÄNNA, ALLA FYRA MILEN.

20-21 juli är det Sommartåget.
En massa tokstollar som fått för sig att man ska springa från Jönköping till Visingsö  ;-)

//Johan